ASMR Pilvi

Teen tällä hetkellä sisältöä Youtubeen videomuodossa, ja minulla on siellä ASMR Pilvi -niminen kanava. ASMR-videoiden tarkoitus on rentouttaa, rauhoittaa ja auttaa katsojia esimerkiksi stressin ja unettomuuden kanssa. Videot perustuvat auditiivisiin triggereihin, joihin yhdistyvät visuaalinen maailma.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että teen videoilla erilaisia ääniä ja/tai puhun kevyellä kuiskausäänellä. Lisäksi toiset kokevat visuaaliset ärsykkeet rauhoittavina, kuten erilaiset käsiliikkeet, jotka voivat kuvitella jopa itse tuntevansa ihollaan tai jotka auttavat esimerkiksi silmäluomia painautumaan kiinni. Videoita suositellaan usein kuuntelemaan kuulokkeilla, sillä monet mikrofonit ovat binaurallisia, jolloin ääni kulkee stereona molempiin korviin. Tällöin ääni saattaa kuulua toisella korvalla voimakkaammin, ikään kuin äänen lähde olisi aivan kuuntelijan oman korvan ja pään vieressä.

Löysin itse ASMR-videot muutama vuosi sitten, ja alun outouden jälkeen aloin kokemaan ne hyvin rentouttavina. Olin usein kärsinyt univaikeuksista ja unettomuudesta, mutta videoiden avulla nukahdin helpommin. Kuten useimmat projektini, alkoi tämäkin ajatuksella ”minäkin pystyn tuohon”, ja päädyin huhtikuussa 2020 aloittamaan oman kanavani tehden ASMR-videoita.

Mitä on ASMR?

ASMR on lyhenne englanninkielen sanasta autonomous sensory meridian response. Se tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Eli joidenkin äänien kuuleminen laukaisee hyvänolon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä. Yleensä kihelmöinti lähtee pään takaosasta ja kulkee selkärankaa pitkin alas. Monet saavat näitä rauhoittavia aistielämyksiä kuulon (auditiivinen ASMR) lisäksi myös näön (visuaalinen ASMR) ja tuntoaistin kautta.


Kanavani lähti ensimmäisen videon julkaisun jälkeen nopeasti kasvamaan, ja ensimmäisen vuoden jälkeen tilaajia on jo lähes 5000. Teen videoita pääsääntöisesti suomeksi, mutta välillä myös englanniksi tai ilman puhetta. Kanavaani seuraa jonkin verran myös ”kansainvälisempää” yleisöä, sillä pääsin heinäkuussa 2020 mukaan ASMR Speed Dating -videolle, jonka julkaisi Gibi ASMR, ASMR-skenen isoimmista tekijöistä, esitelläkseen yli sata eri ASMR-artistia. Gibillä on tällä hetkellä tilaajia lähes kolme miljoonaa, joten moni, minä mukaanlukien, sai videolta paljon uusia tilaajia ja kansainvälistä yleisöä. Lisäksi olen päässyt myös fastASMR-kanavan videolle, jossa on lyhyitä klippejä hänen katsojiensa tekemänä, mutta se ei tuonut suurta yleisöryntäystä kanavalleni. Koen kuitenkin suomenkielisen sisällön itselleni mieluisimmaksi, sillä tiedän sen olevan suurimman kohdeyleisöni äidinkieli sekä oma tunnekieleni. Olen kuitenkin tekstittänyt Youtuben tekstityökalulla suomenkielisiin videoihin englanninkieliset tekstitykset, jotka saa halutessaan laitettua päälle ymmärtääkseen paremmin.

Kuvaan videot Canon EOS M50 -kamerallani, editoin ne Adobe Premiere Prolla ja kansikuvat käsittelen Adobe Lightroomilla ja Photoshopilla. Kuvausvalona minulla on usein Triopo LC-18 -rengasvalo, jonka kanssa olen opetellut valaisua. Mikrofoni, jota käytän eniten on Blue Yeti Whiteout, mutta välillä käytössäni on myös Zoom H1n -tallennin tai pieni lo-fi -tyyppinen nappimikki. Olen myös harjoitellut ja edistynyt green screen -taustakankaan käytön kanssa, vaikka sen käyttöä toki harjoittelen edelleen. Sillä saa hauskoja ja erilaisia taustoja videoille, mikä voi olla jonkun katsojan mielestä rentouttava tekijä sekin.

Tässä on muutama esimerkki tekemistäni videoista. Kanavaltani löytyy Youtubesta nimellä ASMR Pilvi.